VueJS Amsterdam 2019

  • 11/03/2019
  • 2 minuten leestijd

VueJS Amsterdam 2019

Dan krijg je ineens een telefoontje van je fieldmanager: “Heb jij soms zin om 2 dagen naar een VueJS conferentie te gaan?" Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen!

VueJS Amsterdam 2019

Wat is VueJS?

Wellicht doet “VueJS” je nog geen belletje rinkelen, dus ik vertel nog even kort wat het is. Vue is een vooruitstrevend JavaScript framework dat je helpt bij het maken van complexe user interfaces. Het framework is zo ontworpen dat het gemakkelijk te introduceren is in je codebase. Je kunt het bijvoorbeeld toepassen om enkel een simpele widget op je website interactief te maken, maar je kunt er ook een volledige Single Page Application (SPA) in bouwen. Dit maakt het een prima alternatief voor bekendere frameworks als Angular of React.

Conferentie

Samen met mijn collega Raoul zijn we afgereisd naar Theater Amsterdam om de conferentie bij te wonen. We namen plaats in de indrukwekkende theaterzaal en het eerste wat we moesten doen was het enorme projectiescherm even op ons in laten werken (50m breed!).

Na een korte introductievideo werd de conferentie afgetrapt door de maker van Vue himself: Evan You. Zijn presentatie was genaamd “State of the Vuenion”, oftewel een uitgebreide evaluatie waar Vue op dit moment staat, en nog veel interessanter: waar het dit jaar heengaat met de update van versie 2 naar 3. Dingen die wij kunnen verwachten in deze versie zijn: Class-based componenten, performance optimalisaties en betere TypeScript support.

Er waren meerdere sprekers die lieten zien hoe Vue breder ingezet kan worden dan alleen voor websites. Zo werd een speelse demo gegeven van een native mobiele app waarmee je jouw ideale mixdrankje kan vinden, gebouwd met NativeScript-Vue. Een andere spreker zette uiteen welke opties er allemaal zijn om Vue in te zetten om een desktop applicatie te maken, zoals Electron, NW.js en Vuido.

Een ander onderwerp dat vaker terugkwam tijdens deze conferentie is accessibility. Maya Shavin gaf wat duidelijke voorbeelden van problemen met de toegankelijkheid van je website en hoe je deze met Vue kan oplossen. Callum Macrae benaderde de toegankelijkheid van issues vanuit het perspectief van mensen met visuele beperkingen. Hij liet in zijn demo zien hoe moeilijk het kan zijn om een website met een screenreader te navigeren, als deze hier niet voor ontworpen is.

Ook was er veel aandacht voor de tooling om Vue heen, denk hierbij aan Nuxt, Webpack, GraphQL, Vuex, Vue-CLI TypeScript, Jest en nog veel meer… Met name de talks over Webpack waren interessant, omdat ze boordevol praktische tips zaten om de performance van je applicatie te verbeteren.

Tot slot

Voor elke Frontend developer heeft deze conferentie wel wat te bieden, zelfs als je niet heel diep in het framework zit. Ik heb hier nog lang niet alles genoemd wat er allemaal aan bod is geweest. Na deze twee dagen zit ik weer vol inspiratie om alle nieuwe tools en technieken uit te proberen en weet ik weer zeker dat VueJS een framework is dat zeer de moeite waard is.