Serverless days Amsterdam 2019

Bas den Burger

  • 06/05/2019
  • 3 minuten leestijd
Bas den Burger

Serverless days Amsterdam 2019

"Serverless” is just a name. We could have called it “Jeff” Wat is nu serverless eigenlijk. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat weet dus even een korte uitleg. Serverless Computing is een architectuur waarbij software-uitvoering volledig wordt beheerd door een cloudprovider. Dit staat haaks op de traditionele methode om applicaties te ontwikkelen en deze op servers in te zetten.

De conferentie

Al vroeg in de ochtend verzamelde we (Hugo, Niels, Peter, Bas en Robert) op Amsterdam Centraal om vanuit daar te voet te gaan naar Pakhuis de Zwijger. Dit is een soort van kroeg / cultuur centrum met een prachtig uitzicht over het IJ. Hier werden wij ontvangen met een heerlijk croissantje.

Nadat wij ons croissantje hadden genuttigd begon de conferentie. Wij werden welkom geheten door Gérard de Vos.

De dag liep vrij linieer er was 1 zaal waar alles vertel werd. De dag begon met een talk over de toepasbaarheid van serverless in the real world. Moneyou gaf deze presentatie over hoe zij de FaaS zijn gaan inzetten binnen hun bedrijf en maakte het niet concreet over hoe het toegepast werd.

Vervolgens kregen we een presentatie over “Think functions” hierin werd een casus besproken over een Israëlisch Uber netwerk. Hier legde Michael Adda uit hoe je meer vanuit functies moet denken en aan de hand van een schematische weergave kregen we te zien hoe de Uber app moest gaan werken.

Na deze talks was het de eer aan Asavari Tayal, een productmanager bij Azure Functions. Zij gaf een presentatie over hoe je machine learning kan toepassen in serverless en dat serverless en machine learning goed bij elkaar passen. Ze gaf een voorbeeld van een image training programma die appels moest onderscheiden. We kregen weer een overview van de structuur te zien en niet echt hands on. Waardoor het verhaal wat ons betreft wat oppervlakkig bleef.

Daarna was Eduardo Laureano, Program Manager. Hij liet zien het probleem van een cold start en hoe deze op te lossen. Naar onze mening was de oplossing eigenlijk het omzeilen van de basis waar serverless voor staat om te gooien en toch een instantie altijd te laten draaien. Hierdoor verhelp je wel het probleem van een cold start. Maar door op deze manier te werken heb je alsnog altijd een instantie draaien en dus doorlopende kosten. Na al deze interessante talks was het tijd voor de lunch. De lunch bestond uit een zoete aardappelsoep met keuze uit verschillende broodjes. Het eten en drinken was erg goed verzorgd. Onze complimenten aan de organisatie.

Na de lunch werd er een presentatie gegeven over security. Hierin werd een voorbeeld gegeven waar iemand een mail stuurt naar een applicatie die vervolgens een reactie krijgt met een bedankje. Nu met wat aanpassingen in de file naam kon er een injection gedaan worden en het script opgestuurd worden naar de afzender. Hierdoor krijgt de hacker toegang tot het script wat op de serverless “server” draait. Echter is dit iets wat niet alleen op een serverless “server” gedaan kan worden en is een voorbeeld van input sanitization. Wat je wel kunt opmaken uit deze talks was dat je als ontwikkelaar je in mindere mate zorgen hoeft te maken over de beveiliging van je hardware en dit door de cloud provider kan laten beheren. Je blijft natuurlijk wel zelf verantwoordelijk over de code die je upload naar zo een “server”.

Aan het einde van de dag was er nog een loting gehouden onder alle bezoekers. Hier was Niels gelukkige die een gesigneerd boek in ontvangst kon nemen.

Na de loting was er nog tijd voor netwerken en een lekker biertje. Dat hadden we wel verdiend na een dag aandachtig luisteren.

Wat hebben we er nu aan overgehouden. Ik denk vooral een nieuwe manier van denken. Alle talks waren zeer globaal ingezet waardoor je niet precies een idee kreeg hoe je het ’t beste kan inzetten. Wat we wel allemaal hebben is dat we er iets mee willen gaan doen. Alleen is het al om een wat dieper op de stof in te gaan.

Ik zeg een geslaagde dag met veel nieuwe ideeën. Hoewel we wat vraagtekens zetten bij het idee dat serverless de oplossing is voor alles en het antwoord op de ultieme vraag over het Leven, het Universum, en Alles (42) is dat valt te betwisten. Ik zou graag nog eens een why not to use talk zien.

Geschreven door: Bas den Burger & Hugo Stijns