TechNight: Master Alexa

Marc Remijn

  • 04/06/2019
  • 2 minuten leestijd
Marc Remijn

TechNight: Master Alexa

Woensdagavond 22 mei was het weer tijd voor de Technight bij Developers. Dit keer "Master Alexa". De titel leek even te hinten op een soort van gender neutrale SM mistress..., maar de ingewijden weten natuurlijk dat het hier gaat over de voice assistant van Amazon.

Amer Grgic was al vroeg van de partij. Terwijl hij aan het opwarmen was, genoten de inmiddels toegestroomde gasten van de, bij Technights traditionele, Chinese maaltijd en een drankje.

Daarna was het tijd voor de presentatie. Alexa is dus de voice assistant van Amazon. Vergelijkbaar met Siri, Cortana van Apple respectievelijk Microsoft en de voice assistant van Google, die je aanspreekt met 'Hey Google'.

Alexa is nog niet zo bekend in Nederland omdat ze nog geen Nederlands verstaat. In Engelstalige landen hebben de Echo devices waarop Alexa draait een veel groter marktaandeel. Veel fabrikanten van andere 'slimme' apparaten werken samen met Alexa en hun devices kunnen ermee bestuurd worden.

Dit doen die fabrikanten door zogenaamde 'skills' te maken voor hun gadget. Dit zijn spraakcommando's waarnaar Alexa luistert en die het betreffende apparaat aansturen (via een api).

Er is al een library van zo'n 30000 skills, die je naar believen kunt installeren voor je Alexa. De brains van dit systeem draaien natuurlijk in de 'cloud'. Dit is bij Amazon uiteraard Amazon Web Services (AWS), een van de eerste publieke cloud aanbieders.

Wat Amer deze avond aan ons liet zien is hoe je zelf zo'n skill maakt. AWS heeft hiervoor een aantal tools beschikbaar.

Om een skill te bouwen, maak je een skill project. Dit bestaat uit een groot aantal config bestanden en code, naar keuze javascript of python. Je kunt de gebouwde skill uploaden naar AWS en met je eigen Echo direct testen.

developing

Het gaat hier uiteindelijk vooral om het maken van bepaalde commando's, die als je ze aan Alexa geeft bijvoorbeeld api calls aanroepen. De api responses kunnen weer in spraak omgezet worden. In een skill bundel je een aantal van die commando's. Door Alexa aan te spreken met "Alexa, say hello from demo", wordt van de 'demo' skill de code achter de 'say hello' phrase uitgevoerd. Zo hou je per skill een eigen namespace, waardoor je geen problemen krijgt met al bestaande commando's of commando's uit andere skills.

Amer had op kantoor vaak collega's die de status van hun geautomatiseerde mailings wilde weten. Hij logde dan in op een dashboard en somde de belangrijkste gegevens op. Hiervoor heeft een skill gemaakt. De collega's kunnen het nu aan Alexa vragen in plaats van hem.

publiek

Hij liet ook nog zien hoe je door een aantal andere AWS services te combineren bijvoorbeeld Alexa kon laten zeggen of er een beroemdheid herkend werd in een image bestand dat je in een map (een s3 bucket) hebt gezet.

Er kwamen uit de zaal nog vragen of het ook mogelijk is om Alexa conversaties te laten voeren. Dit zit niet standaard in skills, maar door verschillende services te combineren, zou er wel e.e.a. op dat vlak mogelijk zijn.

napraten

Thuis maar eens kijken wat zo'n Echo kost... Je kunt er zeker leuke dingen mee maken. Maar voordat we allen huiswaarts keerden, was er natuurlijk nog tijd om wat na te praten onder het genot van een drankje en knabbeltje.